Pengalaman Umrah Bersama Keluarga Secara DIY

oleh Mohamad Khairul

Pengalaman umrah bersama keluarga – Kali ini saya ingin kongsikan pengalaman saya sendiri mengerjakan umrah bersama keluarga. Untuk perkongsian kali ini, saya kongsikan cara saya mengerjakan umrah bersama keluarga tanpa melalui agen umrah.

Pertama sekali, salam perkenalan daripada saya, Khairul. Umrah bersama keluarga ini boleh dikatakan kali yang kedua saya lakukan. Sebelum ini saya mengerjakan umrah menggunakan khidmat agen pelancongan. Semuanya berjalan dengan lancar dan saya berpuas hati dengan khidmat agen pelancongan ini. Tapi bagi saya kos yang mereka kenakan agak mahal.

Nak tak kalau saya kongsikan kepada anda bagaimana saya mengerjakan umrah secara DIY tanpa menggunakan agen? Dan saya boleh berjimat 30 peratus lebih murah daripada kos yang dikenakan oleh agen umrah. Nak tahu? Jom baca perkongsian saya ini.

Rancang Dahulu Perjalanan

Untuk umrah kali ini, saya mengerjakan bersama keluarga. Iaitu emak, ayah, saya dan isteri. Disebabkan emak dan ayah saya sudah berusia, saya merancang perjalanan menggunakan kaedah perjalanan yang paling singkat. Iaitu bermula dari Kuala Lumpur terus terbang ke Jeddah. Daripada Jeddah terus ke Mekah dan kemudiannya terus ke Madinah.

Untuk pengetahuan anda, terdapat tiga kaedah perjalanan untuk mengerjakan umrah ini.

1. Kuala Lumpur > Jeddah > Mekah > Madinah > Kuala Lumpur
2. Kuala Lumpur > Jeddah > Madinah > Mekah > Jeddah > Kuala Lumpur
3. Kuala Lumpur > Madinah > Mekah > Jeddah > Kuala Lumpur

Disebabkan fokus utama saya ketika itu adalah untuk menyegerakan umrah, saya memilih pilihan perjalanan pertama. Kelebihan menggunakan pilihan perjalanan pertama ini adalah anda dapat menyempurnakan ibadah umrah seawal anda menjejakkan kaki di bumi Arab Saudi lagi.

Pilih Tarikh Penerbangan

Apabila saya dah putuskan untuk mendarat di lapangan terbang Jeddah dahulu, kemudiaannya saya akan mencari tarikh penerbangan. Perkara ini penting kerana tarikh penerbangan ini akan memberi kesan terbesar dalam kos umrah saya nanti. 

Apa yang saya lakukan ialah saya akan tempah tiket ini ketika syarikat penerbangan membuat promosi. Harga tiket penerbangan ini selalunya tidak tetap. Ada masanya boleh mencecah RM2,000 dan ada masanya boleh mencecah RM4,000. Jika anda nak melakukan umrah ketika waktu cuti di Arab Saudi, contohnya cuti sekolah di Arab Saudi. 

Ketika ini, kos penerbangan selalunya akan meningkat sehingga RM4,000 untuk setiap penumpang. Saya akan cuba elakkan tempah tiket penerbangan pada waktu cuti macam ni. Saya akan cuba cari satu waktu di mana tak ada waktu cuti ketika di Arab Saudi. Ketika ini kos penerbangan akan jadi murah dan adakalanya boleh mencecah RM1,800 untuk satu penumpang. 

Murah kan kalau nak dibandingkan dengan kos penerbangan ketika waktu cuti yang boleh mencecah RM4,000 untuk satu penumpang?

Ini merupakan tiket kapal terbang saya.

Setelah saya sudah pasti dengan tarikh penerbangan itu, saya akan cuba mencari hotel-hotel berdekatan dengan Mekah. Disebabkan saya mengerjakan umrah bersama kedua orang tua saya, saya perlu pastikan jarak antara Masjidilharam tidak jauh dengan hotel penginapan nanti. Nanti akan memudahkan kedua orang tua saya dalam berulang alik dari hotel ke Masjidilharam nanti. Antara dua perkara yang saya tengok semasa nak menempah hotel ini ialah:

  1. Jarak hotel dengan Masjidil Haram
  2. Kos sewa hotel yang berpatutan

Jarak Hotel

Kalau anda nak tahu, sifir mudah harga hotel ini bergantung kepada jarak hotel dengan Masjidil Haram. Semakin dekat hotel tu dengan Masjidil Haram, semakin mahal harga sewaan. Tapi ada juga hotel berdekatan dengan Masjidil Haram tapi murah jika hendak dibandingkan dengan harga hotel-hotel yang lain. 

Kalau anda pertama kali menempah hotel mungkin anda akan tertipu. Selalunya harga hotel murah ini disebabkan faktor muka bumi lokasi hotel tu. Ada hotel terletak di kawasan berbukit. Jika anda tengok dekat peta, memang tak akan nampak keadaan muka bumi ini. Jika anda masih mudah dan bertenaga, itu sebenarnya tiada masalah bagi anda. 

Tapi disebabkan saya mengerjakan umrah bersama kedua orang tua saya, itu akan menjadi kesusahan bagi mereka. Perlu panjat bukit, turun bukit. Tips murah daripada saya, anda boleh baca review yang ditinggalkan daripada pelanggan sebelum ini. Daripada review ini anda akan nampak sisi buruk hotel itu walaupun hotel tu berdekatan dengan Masjidil Haram.

Memohon Visa

Kalau anda nak tahu, visa ini merupakan satu kad yang digunakan untuk membolehkan seseorang itu memasuki negara lain. Untuk mengerjakan umrah, Arab Saudi menawarkan dua visa kepada jemaah. Iaitu visa umrah dan visa pelancongan. Kedua-dua visa ini sah digunakan untuk mengerjakan umrah. Ini perbezaan antara dua visa ini.

  1. Visa umrah – sah dalam tempoh 90 hari.
  2. Visa pelancongan – sah dalam tempoh 360 hari.

Untuk umrah bersama keluarga kali ini, saya menggunakan visa pelancongan. Kelebihan menggunakan visa pelancongan ini ialah anda boleh mohon sendiri melalui portal evisa Arab Saudi. Manakala visa umrah pula hanya boleh dimohon melalui syarikat agen pelancongan sahaja.

Ini merupakan contoh visa pelancongan.

Isikan nama dan emel anda untuk download secara percuma.

Aktiviti Sepanjang Umrah

Hari 1 – Tiba di Mekah

Pada hari pertama, kami tiba di Makkah setelah penat menempuh perjalanan dari Kuala Lumpur. Setibanya di Makkah, kami sekeluarga terus ke hotel untuk berehat dan menyiapkan diri untuk menunaikan ibadah umrah.

Hari 2 – Tawaf

Hari ini kita melakukan Tawaf mengelilingi Kaabah. Ketika pertama kali melihat Kaabah, saya rasa terharu dan bersyukur kerana diberi peluang untuk menunaikan umrah. Kami mengelilingi Kaabah tujuh kali, bermula dari Hajar Aswad dan berakhir di Hajar Aswad juga. Proses thawaf berjalan agak lancar walaupun agak sibuk dengan ramai jemaah di sekitar Kaabah.

Hari 3 – Solat di Masjidil Haram

Hari ini, selepas melakukan Tawaf, kami menunaikan solat sunat dua rakaat di Maqam Ibrahim. Selepas itu, kami terus ke Masjidil Haram untuk solat zohor. Solat di Masjidil Haram sangat berbeza dengan solat di masjid lain, terutamanya kerana saiznya yang besar dan jumlah jemaah yang ramai. Semasa solat, saya merasai kesunyian dan ketenangan jiwa yang membuatkan saya berasa lebih dekat dengan Allah.

Hari 4 – Sa’i

Hari ini, kami melakukan sa’i antara bukit Safa dan Marwah tujuh kali. Semasa bersa’i, tersentuh hati kerana teringat perjuangan Siti Hajar mencari air di padang pasir, sebagaimana yang saya pelajari dari kisah zaman kanak-kanak. Walaupun ramai jemaah di sekeliling ketika saya bersa’i, saya tetap fokus pada solat dan berasa puas setelah selesai sa’i.

Hari 5 – Bertahallul

Hari ini adalah hari terakhir kita menunaikan ibadah umrah. Selepas selesai sa’i, kita cukur atau potong rambut, sebagai tanda selesai umrah. Selepas itu kami bertahallul iaitu menanggalkan pakaian ihram dan melakukan aktiviti yang dilarang semasa memakai pakaian ihram seperti memotong kuku, mencukur rambut, dan bercukur.

Hari 6 – Ibadah di Makkah

Hari ini kita manfaatkan masa untuk beribadat di Masjidil Haram. Kami mengerjakan solat berjemaah, membaca Al-Quran, dan mengerjakan solat dan berzikir. Saya berasa sangat tenang dan damai di dalam diri ketika berada di Masjidil Haram. Saya bersyukur dengan peluang yang Allah berikan untuk menunaikan umrah.

Hari ke-7 – Ziarah ke Masjid Nabawi

Selepas beberapa hari di Mekah, kami memutuskan untuk pergi ziarah ke Madinah. Kami bertolak dengan bas dan tiba di Madinah kira-kira enam jam kemudian. Selepas mendaftar masuk di hotel, kami terus menuju ke Masjid Nabawi. Apabila saya masuk ke dalam masjid, saya rasa terharu kerana di sinilah tempat bersemadinya Rasulullah SAW. Kami bersolat dan bersolat di masjid ini, yang terasa sejuk dan nyaman.

Hari 8 – Ziarah di Madinah

Hari ini kami melawat beberapa tempat di Madinah antaranya Jabal Uhud dan Masjid Quba. Kami juga menziarahi makam para sahabat Nabi Muhammad termasuk makam Abu Bakar dan Umar. Saya berasa sangat terharu dan bersyukur kerana dapat mengunjungi tempat-tempat bersejarah ini, dan lebih mengagumi perjuangan dan kesabaran rakan-rakan dalam menegakkan Islam.

Hari 9 – Pulang ke Makkah

Hari ini kami pulang ke Mekah untuk meneruskan ibadah haji. Setelah tiba di Mekah, kami kembali menunaikan thawaf mengelilingi Kaabah dan menjalankan ibadah lain seperti sebelumnya.

Hari 10 – Wada Tawaf

Hari ini adalah hari terakhir kami di Makkah. Sebelum meninggalkan kota suci ini, kami melakukan tawaf wada iaitu tawaf terakhir sebelum meninggalkan Mekah. Semasa melakukan tawaf wada, saya berasa sedih kerana terpaksa meninggalkan tempat yang suci dan indah itu. Namun, saya juga berasa puas dan bersyukur kerana diberi peluang untuk menunaikan umrah.

Hari 11 – Kembali ke Tanah Air

Selepas selesai tawaf wada, kami meninggalkan Makkah dan pulang ke tanah air. Saya berasa terharu dan bersyukur dengan peluang yang Allah berikan untuk menunaikan umrah. Saya berdoa agar saya dapat kembali ke Mekah dan Madinah lagi pada masa akan datang dan dapat memperbaiki diri sebagai seorang Muslim.

Berapa Kos Umrah Ini?

Penutup

Nampak macam banyak perkara kan perlu diuruskan kalau nak buat umrah secara DIY ni? Sejujurnya memang banyak perkara anda perlu sediakan. Sebab itulah kos umrah melalui agen pelancongan ini mahal. Ini disebabkan mereka telah memudahkan urusan anda dan ada kos perlu anda bayar untuk mendapatkan urusan ‘memudahkan’ ini.

Jika anda melakukan secara DIY, banyak perjimatan yang bakal anda dapat. Terutama sekali jika anda mengerjakan umrah ini bersama keluarga anda. Anda nak tahu tak bagaimana nak mengerjakan umrah secara DIY? Saya ada kongsika satu artikel tentang umrah DIY, sila klik butang di bawah ini untuk baca.